maandag 24 april 2006

Enschede Marathon '06

marathon avontuur IV
Fotocollage: © 2010sprengenbergrunner

Hoe kun je als veteraan mooier beginnen dan met de Marathon. Toevallig kwam het zo uit en was mijn vizier vanaf het najaar 2005 gericht op Enschede. De marathon daar was ik als senior nog niet klaar mee. Nu was er een nieuw ‘master’ hoofdstuk begonnen. Een aanval op clubrecords in de categorie M40. Als ik het goed had stond het AV Atletics clubrecord M40 op naam van Jacob Keizer. Deze Nijverdalse onderwijzer liep in Enschede vermoedelijk in de jaren negentig naar een tijd van 2.43.25.
Huub van Langen kwam met een initiatief waarbij de ‘Twentse toppers’ samenwerken. In ‘De Twentsche Courant Tubantia’ kwam dit onder de kop: ‘Mannen van de lange adem slaan handen speciaal voor Enschede ineen’ in het nieuws. Met trots zag ik mijn naam bij de lijst geïnviteerde Twentse lopers staan. Het ploegenspel zag er als volgt uit: Eindtijd 2.35: Edwin Veenstra, Marti ten Kate, Andre Oude Elferink en Peter Bruinsma. Eindtijd 2.45: Arie Fröberg, Dick Ramerman, Jeroen Machielsen, Herman Kemering op Schiphorst, Dick Sanderman en Jan Poortman. Deze opzet was prima, alleen klopte het niet met de werkelijke situatie. Marti had ik in de afgelopen periode een paar maal achter me gelaten. In Weerselo (De Halve van LAAC) liepen we samen op. Marti klokte 1.16.29 (2005) Jeroen 1.16.02. Vervolgens in Haren (2006) een 1.17.35 voor ten Kate en 1.15.36 voor Machielsen. Daar riep Marti me naar voren voor de prijsuitreiking en 1ste plek bij de M40. Waarop ik aangaf dat dit een maand te vroeg was, toch kreeg ik die prijs. Marti liep vervolgens in Hengelo een verbluffende 1.14.22. Toch had ik niet het idee dat Marti zelf ging voor 2.35 of hij zou moeten hazen. De hardlopers waarmee ik op de lijst stond zijn geen onbekenden, maar alleen Jan Poortman was voor mij de man voor een Nijverdals - Rijssens onderonsje.
De week van de Marathon is altijd wat ongewoon door de ‘rustdagen’. Je moet het nu waarmaken, daarom reageer je net iets anders op de dingen dan normaal. Door de spanning, de ingehouden kracht, de altijd aanwezige twijfel en vragen. Op dinsdag kondigde een gevoelige linkerkuit niet veel goeds aan. Op woensdag deed ik een duurloop met de G.R.I.G groep. Dit was me ingegeven met het idee, dat ik in deze groep van  recreanten uit een sociaal oogpunt wel langzaam moest (hard)lopen en zo mezelf in toom hield. Dit bleek te werken en tevreden kon ik donderdag een rustdag nemen. Vrijdag moest ik dan toch even het gevoel hebben, even een uurtje. Die avond kreeg ik een plotselinge hevige kramp in mijn andere kuit. Zaterdag lukte het me niet om niets te doen, de week was eindeloos lang. Terwijl de weken/maanden hiervoor zo snel gingen. Het alternatief was een rustig fietstochtje, ‘los fietsen’ en wel op mijn gewone fiets en in de ‘spiekerbokse’.
De Marathondag was aangebroken, van de voorgenomen actie om drank af te geven aan de mee fietsende begeleider kwam weinig. Pas in het wedstrijdvak trof ik de begeleider Melvin van de Voet die ik een flesje gaf en een gelletje. De tactiek zoals die hierboven beschreven staat werd geloof ik besproken. Het ging langs mij heen. Mijn blik begon zich net als mijn wereld in te perken. In dat beeld zag ik Jan Poortman heel scherp staan, de rest was vaag aanwezig. We stonden als genodigden zo goed als vooraan. We mochten los en namen de brede lege ruimte in. Achter de dranghekken zag ik in een waas de mensenmassa. Al bij de eerste bocht hadden we elkaar gevonden: Poortman, Günter Giehler en Machielsen. De Duitser bleek me vorig jaar net voor te zijn, in het gezamenlijke marathon klassement van Enschede en Münster. We keken elkaar kort aan en zonder woorden was de samenwerking een feit. Niet ver voor ons zagen we Marti ten Kate. Waarop als vanzelf de groep zich samensmolt. Marti liep in het gezelschap van Veron Lust. Een lichtgewicht met een persoonlijk record van 2.24.45, autosloper en meermaals Nederlandse kampioen 100 km. Er was af en toe overleg tussen de kampioenen, ze hadden hetzelfde doel. En dat was geen 2.35. Was Veron de haas van Marti, of andersom? Echt lang bleef ik niet hangen in deze gedachten. Vandaag kwamen we samen op dit moment in deze marathon. We liepen hetzelfde tempo en daarmee vormden we de ploeg ‘ten Kate’. Met deze berg aan marathonervaring ging het haast geruisloos en onbewogen voort. Het gelijkmatige ritme werd nauwelijks verstoord. Ideaal voor een record.

Günter Giehler liep stug mee. Jan Poortman met de blik vooruit. Ik tevreden bijna volgens schema, alert op eventueel uitloop pogingen. De versnelling kwam vreemd genoeg van mezelf, zo na de Halve (1.20.04). Na een gelletje, even uit het ritme, even testen. Iedereen ging mee. Marti week niet van Veron en andersom. De Duitser leek de zwakste schakel, maar hij gaf geen krimp. Uit de woordenwisseling van de ‘helden op de lange afstand’ maakten we op dat Veron met een trainingswedstrijd bezig was. Hij mocht van Marti gaan, kon nu nog een mooie tijd lopen. Lust gaf echter aan bij ten Kate te blijven. Daarmee waren de kaarten geschut. Hier begon het steekspel tussen Günter, Jan en Jeroen. We lieten Marti en Veron achter en maakten ons op voor de krachtmeting. Lang kon ik volgen, maar tenslotte was het toch de ervaren Poortman die er vandoor ging. Op afstand gevolgd door Giehler. Poortman bleef in beeld, een marathon lang. Het viel niet mee om dat beeld scherp te houden. Gelukkig was ik wel helder en was mijn doel haalbaar. Daar richtte ik me weer op, niet forceren maar zolang mogelijk dit tempo blijven draaien. Jan had deze voorsprong, maar die bleef nu gelijk. Marti kwam niet terug. De groep 2.35 bestond uit twee man. Uit dit duel tussen Edwin Veenstra en André Oude Elferink kwam de man in het knalgele outfit als eerste Twent over de finish. Mijn avontuur was geslaagd. Eindelijk was ik een marathonloper.
KNAU Uitslagen:
Marathon 23 april 2006
1. Sammy Rotich Kenia 1 Msen. 2.12.041
12. André Oude Elferink Dionysos 1 M35. 2.37.29
13. Edwin Veenstra MPM 2 M35. 2.40.44
14. Jan Poortman AV Rijssen 1 M40. 2.41.27
15. Günter Giehler Marathon Steinfurt 1 M45.  2.41.50
16. Jeroen Machielsen AV Atletics 2 M40. 2.42.32 clubrecord.

17. Marti ten Kate TION 2 M45. 2.44.38
18. Veron Lust NEA Volharding M40. 2.44.38
19. Arie Fröberg  TION 3 M40. 2.49.12
22. Michiel Snuverink TION 13 Msen. 2.50.03
23. Herman Kemerink LAAC Twente 1 M50. 2.50.04