maandag 26 maart 2007

Haaksbergse Engelse Mijlen '07

Haaksbergen 25 maart 2007

 

De dag voor de 10 mijl van Haaksbergen werd ik uit de sponsorgroep gezet. Er was een meningsverschil met de hoofdsponsor. Terwijl er juist die week een interview met mij in Dagblad Tubantia stond (zie vorig bericht). Bij dat verzoek tot een interview moest ik meteen denken aan Richard v/d Weijden, dat de krant niet zomaar zou bellen, of aankomen. Nu was dat dus eindelijk gebeurd, terwijl ik al meer dan twintig jaar hier en daar mijn prijsjes pak. Die verslaggever maakte zich er wel makkelijk vanaf, door het interview telefonisch te doen. Het bleef een hele eer, een soort van bevestiging als wedstrijdatleet. En daar komt veel meer bij kijken dan alleen een beetje hardlopen. Het is ‘a way of life’, waar je, je elke dag bewust van bent.

Met Christiaan van Meurs reisde ik af naar Haaksbergen. Wat onwennig zat ik die zondagmorgen schijnbaar rustig in Haaksbergen in een plaatselijke horeca gelegenheid aan de koffie. Ik probeerde voor mezelf zo positief mogelijke omstandigheden te creëren, maar dat viel niet mee. Van binnen kookte ik van woede. Er bleek een sterk veld aanwezig in het centrum van Haaksbergen wat voor de gelegenheid opgefleurd was in Engelse sferen. Vooraf was er in het regionale hardloopwereldje het gerucht dat er een groep Afrikanen aan de start zou verschijnen. Op de dag zelf bleek er maar één te zijn komen opdagen. De vraag was dan ook wie werd `the best of the rest`? Ik had me staande te houden in een sterk veteranenveld, met Hulzebos, Oude Elferink, ten Kate en Stouten. Meteen knalde ik de emoties en frustraties eruit in de eerste 400 meter, waardoor ik  op een hele goede positie liep. Na pak weg een kilometer werd ik bijgehaald door een groepje met Bertil Krukkert en Adrie Deemter. Hier sloot ik bij aan met het besef dat de groep daarvoor net iets te hard ging. Aan Bertil vroeg ik waar Tonnie was, die bleek achter ons te lopen. Ik voelde me goed en had al snel het idee dat ik de beste was van deze groep, maar het was nog lang en we hadden de wind tegen.

Na het keerpunt waren de kansen met de wind in de rug het beste. Hier moest ik gebruik van maken. Michiel Snuverink was mijn springplank. Aangekomen bij Michiel, trok ik met de extra prikkel vol door en liep ik in één ruk het gat dicht met Marti ten Kate. Dat had me veel energie gekost, dus er restte niets anders dan volgen. Marti (de houder van het parcoursrecord) kreeg veel aanmoedigingen van het publiek. Ik liep er achter te genieten en bedacht wanneer ik zou toeslaan. Uit het achterveld kwam niemand meer terug. Marti gaf geen krimp, nog een kilometer. Ik was eigenlijk alleen maar bezig met vastbijten, het werd zwaarder en zwaarder. Marti leek soms iets los te komen, maar het was te gering. We naderen het centrum, met het vele publiek. Marti zette aan, ik volgde en week uit naar links, waar Marti moeilijk zicht op had. Met het laatste restje kwaadheid sprintte ik Marti voorbij om hem met een banddikte te verslaan.

Marti gaf later aan al het idee te hebben mij verslagen te hebben. Dit gebeurde hem anders nooit. Ik was heel tevreden met deze tijd, ging voor een lage 56 en dan er onder lopen, dat deed ik alleen in mijn topjaren tien jaar geleden. Deze tijd van 55.47 waarmee ik 9de  werd betekend een ijzersterk nieuw clubrecord M40. Daarmee had ik het derde Atletics clubrecord M40 binnen. Mooier had ik het niet kunnen maken, voor een mogelijke sponsor. Later zou blijken dat dit mijn beste prestatie van het hele jaar zou zijn.

Met dank aan Christiaan van Meurs.

Heren KNAU 10 Mijl
1. Wellay Amare Hollandia 51.53
2. Leon Sanderman AV Rijssen 53.24
3. Udo Zwijnenberg Atletics 54.17
4. Peter Bruinsma Atletics 54.24
5. Eric Borg MPM 54.38
6. Harm-Jan Martens HAC '63 55.16
10. Christiaan van Meurs Atletics 59.06
M40
1. Lamko Hulzebos HAC ‘63 54.11
2. Andre Oude Elferink Dionysos 54.36
3. Jeroen Machielsen Atletics 55.47
4. Marti ten Kate TION 55.47
M50
1. Cees Kraaijeveld AV '34 59.45
Dames V40
1. Ingrid Prigge LAAC 58.55

dinsdag 20 maart 2007

City Pier City '07

NK Halve Marathon 17 maart 2007



Begin februari kreeg ik een uitnodiging voor de CPC. Waar heb ik dat aan te danken? Hoewel ik deze wedstrijd niet had ingepland gaf ik gehoor aan deze geweldige uitnodiging. Ik was van plan om de Hoge Lage Torenloop te lopen, maar dit aanbod had tien keer meer uitstraling. De organisatie sprak zelf van een Internationale Halve Marathon. Dit werd zo mijn tweede Nederlands Kampioenschap als Master. Eigenlijk wou ik een week later vlammen, hoe dit te plannen! Door vooraf een schema te maken. Dit werd zo de test voor de halve van Enschede. Onder de 1.16 moest mogelijk zijn.

Dat gaf het volgende schema:
Een gemiddelde tijd van 3.35 p/km
5 km                                 17.55
10 km                               35.50
15 km                               53.45
21.1 km                           1.15.42

Bij de Oad cross te Markelo hoorde ik dat er een groep van AV Rijssen afreist naar Den Haag. Mooi dan kunnen we samen reizen. Vandaar dat ik contact opnam met Jan Poorteman. Begin maart kreeg ik de papieren met twee nummers. Alsof ze mijn tekst hadden gelezen van het NK cross 2007 m.b.t. de categorie indeling. Op mijn borst/rugnummer stond duidelijk leesbaar de aanduiding M40. Om half elf vertrokken we met twee auto`s uit Rijssen, hoe dichter we bij Denhaag kwamen hoe mooier het weer werd. Nadat we de auto hadden geparkeerd onder het malieveld ging ik samen met Leon Sanderman op zoek naar de Like2 Run tent aan de Lange Voorhout. We voegde ons bij een groep atleten uit Twente waar Gerrit Voortman zich ontpopte als begeleider. Zo konden we even later die rode sticker op plakken. Blijkbaar had de uitnodiging gewerkt want atleten zoals Geerdink, Landman en Steinmeijer zouden anders morgen lopen (HLT). De medewerker bij de tent deed een beetje gestrest, we moesten al meer dan een half uur voor aanvang klaar staan om gezamenlijk naar de start te lopen. Door deze drukte waren wij eerder bij de start dan nodig. Gelukkig was daar weer onze Gerrit die mij zijn fleece jack aanbood. Gerrit was er met Lamko Hulzebos.

We stonden klaar direct achter de internationale top. Doordat je in het eerste vak mocht staan ging het voor het grootste gedeelte langs je heen dat er een gigantisch veld achter je stond. Luc Krotwaar kwam nog aandribbelen, we konden weg. Het parcours wat als snel was aangeduid was (zeker de eerste kilometer) een ramp, al direct een scherpe bocht, vluchtheuvels, tramrails die alle kanten op liepen, stoepjes en verhogingen, verkeersdrempels etc. Het wegdek was alles behalve glad asfalt, in het centrum van Denhaag moeste we zelfs over hobbelige bestrating. Op enkele stukken was het je een weg zoeken tussen de geparkeerde auto`s. Ik trok mijn eigen plan en probeerde in het juiste tempo te komen, eerste kilometer in 3.30. Jan van Ommen zag ik weglopen, Kastenberg kwam voorbij. Uit de achterhoede kwam een jongen met oranje shirt met start nummer 179 opzetten, bij hem sloot ik aan over de lange (asfalt) wegen. Het 5 km punt passeer ik in 17.33 het ging goed, maar wel onregelmatig. Samen met Niels Staring liep ik van het ene na het andere groepje. De tweede 5 ging in 17.46, Niels moest ik laten lopen vlak voor de 10 km.

Foto: © Gerrit Voortman

Ik liep per kilometer 2 seconden te snel, dus ik lag perfect op schema! Langs de boulevard te Scheveningen (met een lichte wind in de rug) probeerde ik wat te ontspannen. Inmiddels liep ik alweer bij andere atleten. Er was een licht verval ik kwam bij het 15km punt door in 54.02. Dat was 17 sec onder mijn schema. Een M55 die me inhaalde schudde me wakker, we liepen direct weer een kilometer in 3.30 en dit tempo trachtte ik vast te houden. Ik versnelde en kwam bij Willem de Weerdt (1ste M50), zag ik daar Gerrit Jan Kastenberg niet. Waarom volgde niemand meer en waarom lieten ze mij zomaar voorbij lopen. Sam Landman moedigde me aan toen ik hem passeerde. Nog een klein stukje, alles nog pakken wat je kunt. De klok stond op 1.15 ik had mijn opdracht voltooid 1.15.37 een clubrecord M40. Leon Sanderman liep het snelst van alle Twentenaren en gaf sportief toe dat hij dat ook te danken had aan de onfortuinlijke Bjorn Geerdink die tweemaal ten val kwam. Ingrid Prigge werd ondanks dat de echte vorm nog ontbrak eerste bij de dames V40. Gerrit Voortman fotografeerde de Keniaan Samuel Wanjiru. Er deden 8.783 atleten mee op de halve.

De weg terug was weer lang, om circa 19.30 uur kwamen we aan in Rijssen. Ik voelde mijn maag van al die zoete sportdranken. Thuis wat eten opwarmen, douchen en naar bed, maar dat laatste had ik uitgesteld tot na de beelden van de CPC. Op NOS studio sport zag ik Leon Sanderman voorbij flitsen en er bleek een wereldrecord te zijn gelopen door de 20-jarige Wanjiru. Hij liep solo naar een eindtijd van 58.35. Samuel verdiende met deze tijd een premie van 25.000 dollar. Bij de dames won Hilda Kibet zij liep 1.09.40.

Met dank aan Dick Sanderman (onze chauffeur).
Daarnaast dank aan Michiel Bominaar v/d Fortis CPC-loop.


Uitslagen KNAU 21.1 km
1. Samuel Wanjiru Kenia 58.35
12. Koen Raymaekers Hellas 1.02.30
13. Luc Krotwaar Prins Hendrik 1.02.34
38. Hilda Kibet Kenia V 1.09.43
45. Leon Sanderman AV Rijssen 1.10.33
48. Thijs Feuth Leiden Atletiek 1.10.59
52. Björn Geerdink MPM 1.11.21
53. Robert Steinmeijer LAAC  1.11.31
56. Lamko Hulzebos HAC ’63 M40 4e 1.12.01
65. Jan van Ommen Cialfo 1.13.24
89. Jeroen Machielsen Atletics M40 10de 1.15.41
94. Gerrit Jan Kastenberg Seven Hills 1.15.57
96. Sam Landman MPM 1.16.06
98. Wim de Weerdt Cialfo M50 1ste 1.16.10
129. Ingrid Prigge LAAC V40 1ste 1.18.39

maandag 19 maart 2007

Winnaar op geleende fiets '07

7de Run Bike Run Nijverdal 2007

In samenwerking met DRW fitnesscentrum en Triatlon vereniging Argo
(onder auspiciën v/d Nederlandse triatlon bond).
Foto © JanBroekman (Twents Volksblad 13 maart 2007).

Het leek er even op dat er dit jaar geen Run Bike Run gehouden kon worden. De winterstorm van januari had voor veel omgewaaide bomen gezorgd. Deze konden niet op tijd worden weggehaald. Voor de organisatie betekende dit extra werk en opnieuw zaken regelen voor de herkansing. Een aantal atleten kon nu niet mee doen vanwege andere afspraken. Persoonlijk vond ik het jammer omdat ik juist in de winterperiode veel op de mountainbike zit. Met name de trainingen in de vorm van toertochten samen met Marco Kuipers, zijn een goede basis voor de RBR. Die toertochten gebruik ik om wedstrijdhardheid op te doen zonder vitale hardloopspieren te belasten. Met de wekelijkse spinning lessen bij Health City was ik klaar voor deze wedstrijd.

Nijverdal 10 maart 2007. Bij het Ravijn aangekomen zag ik Wim Spenkelink, hij hielp als vrijwilliger en moest nog even het parcours controleren. Ik stelde voor om mee te fietsen en zo gingen we over het parcours langs het Goudzoekerspad en verder over de Hellendoornseberg. Op een gegeven moment voelde ik dat mijn trappers doortrapte zonder weerstand. Ik probeerde te schakelen en andere dingen, maar tevergeefs mijn fiets (naaf) was stuk. Dat betekende een behoorlijk stuk terug lopen. Inmiddels had Wim de hele ronde gefietst en samen zochten we naar een oplossing, het leek warempel wel alsof we met een survival bezig waren. Dan komt het aan op goed teamwerk en dat kun je wel overlaten aan Wim. Ik werd ondertussen behoorlijk zenuwachtig, van alles ging door mijn hoofd, nog maar 20 minuten. Nu Mark Saathof er niet was en die Duitser had ik kansen, moest ik die laten lopen door zoiets. Ik moest mijn nummer nog opspelden, mij omkleden. Vincent Hentzepeter zat naast me. Ik kleedde me snel om, nam een vloeibare sportgel. Herko Krommendijk was ingeschakeld en ergens kwam een gereedschapkist vandaan.

Nog tien minuten. Ik kon Wim`s mountainbike gebruiken en zijn wielerschoenen, want die zou ik zelf niet gebruiken als hardloper. Nog acht minuten. Snel naar het wisselvak, fiets klaar zetten en actie. Bij alle andere fietsen zag ik tassen liggen, een handdoek etc. Was ik niet wat vergeten, mijn helm, fiets. We konden vertrekken er waren minder deelnemers dan anders, tien, negen. En weg waren we, hoorde ik nu spikepunten? Bij het tegelpad ter hoogte van het Ravijn stak Arnoud van Garderen mij bijna de pas af. Later had ik pas door dat, dat vanwege zijn spikes was om op zachte ondergrond te lopen. Ik voelde me goed en was niet van plan om van kop af te gaan. Hoewel ik kon natuurlijk wel gebruik van anderen maken, dan liep ik toch vooraan. Ik liep nog twee keer mis en moest daarom extra meters maken. Heuvel op bij het stut voelde ik de aanslag op mijn spieren. Ik liet Arnoud lopen, maar kwam even later weer gemakkelijk dichterbij. De tweede ronde ging al minder hard en daarom nam ik de kop over en ging in hetzelfde tempo door. Wat er met van Garderen gebeurde wist ik niet want ik heb hem niet weer gezien.

Foto © RenévanWeezep


Snel wisselen van schoenen, wat onwennig op die andere fiets, bij het opschakelen remde ik plots. Na dit ongemak oefende ik een paar keer en had het door. Wanneer zou ik ingehaald worden en door wie? Het parcours lag er prachtig bij. Zo dat was een scherpe bocht! De afdaling bij het Ravijn ging langzaam maar goed. De tweede ronde en ik begon al atleten te dubbelen. De laatste ronde. Was het nu werkelijk zo dat ik nog steeds op kop lag, nu zou ik me toch niet meer laten inhalen. Een tandje erbij. Het laatste stuk geen risico meer nemen. De loopschoenen aan en gaan, hoeveel was de voorsprong (genoeg). Ik liep door alsof ik een record moest neerzetten, het idee dat ik eerste kon worden gaf me nieuwe kracht. Ik was er, een klein sprintje en als eerste onder het doek door. Rechtstreeks in de armen van Wim Spenkelink we hadden het samen geflikt. In de kantine zat ik weer naast Vincent, nu was er tijd om te praten. Dolblij nam ik de prijzen in ontvangst, die uitgereikt werden door organisator René van Weezep.

Enkele uitslagen
Heren
1. Jeroen Machielsen Nijverdal 1.25.07
2. Vincent Hentzepeter Westerhaar 1.25.58
3. Arnoud van Garderen Leusden 1.26.51
7. JanHenk Kleinlugtenbeld Hellendoorn 1.31.51
8. Theo Velnaar Nijverdal 1.32.29
12. Douwe Weima Nijverdal 1.34.37
Dames
1. Brigit Landewe Boekelo 1.38.35


Met dank aan Wim Spenkelink en Herko Krommendijk.