vrijdag 25 mei 2007

Dubbele Mijl Hengelo '07

Donderdag 24 mei 2007

Foto: © 2008franskoevoets 

Deze KNAU wedstrijd/trimloop wordt georganiseerd door De Stichting Fanny Blankers-Koen Games, i.s.m. de atletiekverenigingen LAAC en MPM. Vanaf het eerste uur kwamen op deze loop zowel lange afstandlopers als toppers op de middenafstand naar de Twentse atletiektempel. De start is traditioneel in het FBK-stadion en de finish is in de Hengelose binnenstad. De dubbele mijl is het opwarmertje van de FBK-Games (APM) en wordt gehouden op de donderdagavond voor de FBK-Games.

Van mijn eerste loop in 1984 kan ik me niets herinneren. Uit mijn hardlooparchief, komt er vaag een beeld naar boven van vervlogen tijden. Toen ging ik het gevecht aan met mijn trainingsmaatje Ewald v/d Weijden. In een spannende strijd bleef Ewald mij net voor en kwamen we een paar seconden boven de tien minuten over de finish. Leo Jansen dook daar net wel onder. Van het jaar 1988 heb ik een uitslagenlijst in mijn archief en daaruit blijkt dat er toen harder gelopen werd. Destijds werd er echter niet zo nauw omgesprongen met een opgemeten parcours. De gelegenheid om stukken van het parcours af te snijden was eerder regel dan uitzondering. Nu wordt er veel meer gewerkt met meters afzetlint en dranghekken en hebben we gedegen meetapparatuur. De winnaar van toen Cees Kraayenveld staat ook heden regelmatig op het podium. Mijn clubgenoot Jeroen Linneman werd keurig tweede. Leo Jansen liep wederom snel. Ik liep minder snel, maar liet wel Wilfried Woesthuis (Atletics) achter mij.

Dubbele mijl 1988
1. Cees Kraayenveld 9.05 AV `34
2. Jeroen Linneman 9.06 TION
3. Henk Jansen 9.24 Kronos
4. Titus Mulder 9.26 Fortis
5. Dirk Hoekman 9.34    AV Holten
6. H. de Boer 9.44 Kronos
7. Gerrit te Vaarwerk 9.45 LAAC
8. Harry Pot 9.46 LAAC
9. H. Engbers 9.48 LAAC
10. Leo Jansen 9.50 Atletics      

1990 was het jaar van Wilfried Woesthuis hij wist op de 5 km heel wat trimlopen te winnen en verscheen voor de verandering eens aan de start van deze KNAU wedstrijd, daar zette hij een topprestatie neer door als tweede te eindigen. Marti ten Kate won in 1991 met de supertijd van 8.58. In 1996 is het mijn jaar ik ben in de vorm van mijn leven en super gretig. We reizen met een hele groep vanuit Nijverdal naar Hengelo. Ik hou me keurig staand in het kopveld en op de laatste paar honderd meter richting centrum is het bekend wie het podium gaat halen. Alleen de vraag is wordt het de snelle Engelse beroepsmilitair Simon Bell, die de één na de andere wedstrijd wint in de regio. Of is het onze ex clubgenoot Richard v/d Weijden die bij LAAC behoorlijke vooruitgang boekte. Of is het die andere beroepsmilitair, die als rode baret wat meer aan krachttraining heeft gedaan dan normaal gesproken. Ik voelde me goed en trachtte met een versnelling Richard van me af te schudden. Uiteindelijk pakte Richard (9.40) me weer terug, waardoor ik derde werd (9.45). Met onze Atleticsploeg (Udo Zwijnenberg, Peter Bruinsma) wisten we knap met drie man bij de beste tien te eindigen.

Terug naar het jaar 2007. De wedstrijd is in omvang enorm gegroeid. Met meer dan 600 deelnemers is het van een klein pure wedstrijdloop geworden tot een loopevenement, met de gebruikelijke randactiviteiten. De sfeer in het stadion is imposant. Het is warm ik probeer veel te drinken. Als we het stadion uitlopen loop ik rond de twintigste plaats. Ik probeer me te richten op clubgenoot Fred Sluys. Immers mijn doel voor vandaag is een clubrecord op deze afstand. En omdat Fred de beste middenafstandloper van de club is bij de veteranen, was het zaak om hem te verslaan. Sluys had zijn familie meegenomen voor extra ondersteuning en had de laatste weken weer hard kunnen trainen op zijn favoriete korte afstanden. De eerste kilometer klok ik 3.04 minuten, dat is voor mij een record als M40. Ik kan het niet goed hebben dat de triatleet Guido Gosselink naast me loopt en probeer bij hem weg te lopen. Even later kan ik aansluiten bij een groepje met Bert-Jan Haarkamp. Wegens gebrek aan snelheid kan ik in het begin niet mee met Fred, maar haal hem later toch bij, waarna we samen oplopen. Bij mij is het beste er op dat moment wel af. In het centrum krijgt Fred de broodnodige aanmoedigingen. Hij zet nog een keer aan en loopt naar een nieuw clubrecord bij de masters. Ik volg op vijf seconde, dat is voor een lange afstandloper niet slecht.

Dubbele mijl 2007:
1. Robert Steinmeijer LAAC  9.48
2. Dennis de Vries MPM  9.49
3. Björn Geerdink MPM  9.51
4. Eric Borg MPM 9.57
5. Werner Wessels Goor '75 10.06
6. Gerben Franke LAAC 10.06
7. Jan Paalman AV Rijssen 10.07
8. Caimin Stevens TION 10.11
9. Niels Mellema MPM 10.12
10. Mick van Amelsvoort Atletics 10.13
15. Fred Sluys Atletics 10.21 M40
17. Jeroen Machielsen Atletics 10.26 M40

Mijn clubrecord werd niet door Udo of Peter verbeterd en ook niet door de specialisten op de midden afstand Mick van Amelsfoort. De enige Atletics man die de wedstrijd weet te winnen is in 2009 Ruud Blikman.  Maar pas in 2011 werd mijn clubrecord door Koen Veldhuis verbroken.


Ranglijst AV Atletics 2 mijl KNAU wegwedstrijd
(Bijgewerkt t/m 2011)
Heren
1. Koen Veldhuis 9.39 2011
2. Jeroen Machielsen 9.45 1996
3. Udo Zwijnenberg 9.49 1998
4. Leo Jansen 9.50 1988
5. Wilfried Woesthuis  9.52 1990
6. Ruud Blikman 9.55 2009
7. Ewald v/d Weijden 10.02. 1987
8. Mick v Amelsvoort 10.13 2007
9. Peter Bruinsma 10.22. 1996
10. Marco Kuipers 10.32. 1996
M40
1. Fred Sluys 10.21. 2007
2. Jeroen Machielsen 10.26 2007            
M45
1. Fred Sluys 10.16 2009
A junioren
1. Koen Veldhuis 9.58 2010
 Dames
1. Vanessa Lorkeers 12.10 2010

Deze gewijzigde tekst stond eerder in clubblad Aktief, van AV Atletics Nijverdal nr. 3 jaargang 2007.

maandag 14 mei 2007

Cityloop Nijverdal '07


12 mei 2007

Begin mei was het dan eindelijk gaan regenen en hoe, het leek of de weergoden een vergissing hadden gemaakt en de maanden mei en april met elkaar hadden verwisselt. Zaterdagmorgen 12 mei lijkt om 11 uur de zon er toch door te komen. Ik haal vast mijn startnummer op in `De Batteur`, daarna fiets ik even verder om mijn spieren wat op te warmen. In Hulsen ga ik spontaan aan bij Leo Jansen, hij kwam net thuis met zoon Sam die een voetbalwedstrijd had. We praten een beetje bij en drinken een bakje koffie. We hebben het eigenlijk nauwelijks over hardlopen, Leo belooft vanmiddag te komen kijken. Thuis blijkt dat ik nu niet meer zo heel veel tijd over heb. Ongepland was het een goede ontspannen voorbereiding.

Op de startlijst had ik de namen gezien van Lamko Hulzebos en Marti ten Kate. Clubgenoot Bernard Broeks en ik kwamen tot de conclusie dat ik dan maar voor de derde plek moest gaan. Het succes zou immers een keer moeten eindigen. Aangezien ik in de Bloemenwijk woon, stond ik buiten de deur al meteen op het parcours. Even kijken naar de vijf kilometer. Christiaan van Meurs had me uitgedaagd voor een weddenschap, dat gaf een positieve impuls. Vreemd dat nooit eerder iemand me heeft uitgedaagd. Zijn streeftijd op de vijf (17.20) moest maal twee sneller zijn dan mijn tijd op de 10 km. En mijn streeftijd was circa 34.40. Ik ging de uitdaging met een glimlach aan, maar wist ook dat ik na de Halve van Enschede drie weken rust had genomen ( een wedstrijdatleet bedoeld met rust, dat hij dan minder hard traint). Ik kwam in de laatste drie weken qua kilometeromvang niet boven de 50 km per week. Jakob Renkema vroeg me hoe vaak ik trainde (volgens mij kun je beter vragen hoe iemand traint). Immers met zijn vraag gaat hij er vanuit dat je een vast aantal trainingen hebt per week. De vijf was vertrokken, de opkomst was niet echt groot, wel liep verrassend Jan van Ommen mee. Voor Atletics konden we onze troeven op Mick van Amelsvoort zetten. Met Jakob liep ik het rondje en we keken waar er mogelijke problemen zouden kunnen ontstaan. Af en toe had je haakse bochten en stoepjes, ter hoogte van Wibbelink was het oppassen, daar hebben we even de pionnen wat verzet. In het centrum was er met dranghekken een veilig parcours ontstaan. Werner Wessels schoof nu Leon Sanderman niet voor hem liep automatisch naar voren. Hij had een flink gat met de rest. Christiaan liep gaande weg het gaatje dicht met BertJan Haankamp, maar kon net niet aansluiten, zou zijn tempo voldoende zijn voor de weddenschap?

Thuis snel omkleden en naar de start, mijn wedstrijdschoenen aan, want ik was toch wel van plan om een clubrecord te lopen. Dat stond volgens mij gegevens zins dit jaar op naam van Bertil Krukkert (Hardenberg 34.51), hij liep vorig jaar wel sneller tijdens de Cityloop, maar toen was het geen KNAU-loop. Hoewel ik dus minder had getraind, moest ik nog wel tweemaal 17.15 kunnen lopen. Aan de start zie ik geen Lamko en ook geen Marti. Ik pas mijn strategie aan en ga het er beste van maken. Zij aan zij loop ik met Udo Zwijnenberg door de eerste bocht, volstrekt onnodig, maar het ging vanzelf. Even later loop ik aan de staart van de kopgroep. Met moeite kan ik volgen, maar ik weet dat dit een klein rondje is en dat er familie en vrienden staan bij de start, dus even doortrekken! Mijn broer Charl had ik instructies gegeven om op de startnummers te letten en door te geven als er een M40 voor me zat. Ik heb niets van hem vernomen, na de wedstrijd verklaarde Charl dat het niet nodig was. Na de grote ronde kom ik samen met Jan Paalman (junior) door, Udo ligt op kop met Merwin Dollison en Eric Borg. Ter hoogte van Wibbelink hebben de verkeersregelaars steeds meer moeite om de auto`s op tijd te laten stoppen, zodat de doorgang voor ons kleiner wordt. In de derde ronde is de beslissing wel gevallen, wij hebben Casper Koelma bij gehaald en even later moet ik lossen bij Jan, maar kan redelijk goed doorlopen. Eerste wordt Udo Zwijnenberg, ik hou stand en loop naar een prima zesde plaats. Als ik de finish nader zie ik tot mijn verbazing de klok op 33 staan. Ik zie de secondes in de 50 en geef alles wat ik heb, om onder de 34 te finishen, dat lukt en probeer dan maar eens direct achter de finish stil te staan. Sorry, beste Atletics vrijwilliger maar dat gaat toch echt niet! Mijn moeder begreep niet waarom al die mensen daar bij de finish moesten oversteken. Och, ik heb wel gekker dingen mee gemaakt, tijdens een wedstrijd. We mochten plaats nemen op een fantastisch podium, daar stonden we hoog en droog. Met zich op het nieuwe Huis voor Cultuur en Bestuur. Toekomstig master Eric Borg zag kans om mij op mijn positie te wijzen, nog even en dan zouden wij M40 een plaatsje moeten opschuiven voor Eric. Ik nam die opmerking lachend in ontvangst, wetend dat hij niet onverslaanbaar is. Het plein liep leeg. De organisatie had er een mooi evenement van gemaakt.

Enkele uitslagen:
10 km KNAU wedstrijd
Heren
1. Udo Zwijnenberg Atletics 32.38
2. Merwin Dollison  Artemis 32.51
3. Eric Borg MPM 33.14
4. Jan Paalman AV Rijssen 33.36
5. Sam Landman MPM 33.44
M40
1. Jeroen Machielsen Atletics 33.58 clubrecord M40
2. Jan Poortman  AV Rijssen 35.12
M50
1. Willem de Weerdt Cialfo 34.44
Dames
1. Marlin Nijhof   MPM  43.35
2. Hellen de Vries PEC 44.05
V35
1. Monique Kropman LAAC 42.41
2. Jacqueline van Egmond LAAC Nijverdal 47.43
5 km prestatieloop
Heren
1. Werner Wessels Markelo 16.53
2. Jan van Ommen Hattem 17.09
3. Mick van Amelsvoort Raalte 17.23
4. Bert-Jan Haarkamp Rijssen 17.49
5. Christiaan van Meurs Nijverdal 17.56
Dames
1. Dione Scheuten Oldenzaal 20.51
2. Vanessa Lorkeers Nijverdal 21.24


Met dank aan Christiaan van Meurs voor de morele steun, Gerrit Voortman voor de Invitatie en de heuse schaar supporters.

Deze tekst stond eerder in Clubblad Aktief van AV Atletics Nijverdal nr 3 jaargang 2007.