donderdag 14 augustus 2008

25 jaar wedstrijdhardloper 1992

25 jaar wedstrijdhardloper 1984 – 2009
Deel 9

Fotocollage: © 2008sprengenbergrunner

‘Jezus mina, niet te geloven’ was de reactie van Ellen van Langen na haar historische race (olympisch goud 800 m 1.55.54 Barcelona). Dieter Baumann deed wat voor onmogelijk werd gehouden de afrikanen verslaan op hun afstand (kampioen 5000 m). Marian Freriks PEC werd voor de tweede maal NK kampioene 10.000 m en ze stond derde in de nationale ranglijst allertijden 5000 m (15.34.3). Whitney Houston straalde in The Bodyguard met ‘I will always love you’. Met "Under the Bridge" kwam het wereld succes voor de Red Hot Chili Pepers.Terwijl ik stage liep bij de fotoredactie van Dagblad Tubantia stortte er een F-16 neer in Hengelo. De Bijlmer werd opgeschrikt door een vliegtuig dat zich in twee flats boorde. In Hof 88 Almelo had ik een expositie. Een foto-opdracht van de Gemeente Almelo loop ik net mis.

Met Atletics clubgenoot Leo Jansen had ik vanaf het prille begin al een goede band. Ik bewonderde zijn ongedwongen, ‘no nonsens’ aanpak. Je moest gewoon hardlopen. Jansen kwam ik eind jaren tachtig wel eens (diep in de nacht) tegen met een pilsje en peuk. Toch wist hij regelmatig regionale trimlopen te winnen. Ik had ondertussen een soort van strijdplan in mijn hoofd. Het principe van de periodisering probeerde ik zoveel mogelijk toe te passen. Met eigenlijk maar één doel, de jaarlijkse prestatieloop van de ‘Zweef’ te Nijverdal. De voorafgaande periode stond in het teken van wedstrijdhardheid opdoen. Bewust liep ik de trimlopen met trainingsschoenen. Om als het er echt om ging te kiezen voor wedstrijdschoenen, die ik een paar dagen voor de prestatieloop aanschaf. Die zaterdagmorgen belde ik mijn trainer Gerard Bruggeman of hij mijn enkel wou intapen. Vandaag moest het gaan gebeuren. Ik voelde me ijzersterk. Warmde me thuis op met muziek van ‘Slagerij van Kampen’ (A long walk on a short pier). Liet me lekker opzwepen, liep in gedachten al een tijd van 16 rond. Smeerde mijn benen nog in met sportolie. Pastoor Weldam verrichte de starthandeling. Na een paar honderd meter pakte ik de kop. Met Leo had ik een tactiek besproken; ik zou aanpikken bij Marcel Nijhof. Ik volgde alleen de politiemotor! Het publiek stond als een blok achter me. Marcel stak een klein stuk af, waardoor hij weer aan kon pikken. Ik trok ongestoord door, voelde me beresterk. Bij het Doktersbos liep ik automatisch over het kronkel fietspad i.p.v. de rechte simpele weg, vergat even de wedstrijd (verspeelde ik daar drie seconden?). Dit was de plek waar we onze duizendjes pleegde te doen (zij aan zij met Leo), dat tempo liep ik nu. Hield het tempo hoog op ons trainingsrondje ’de wielerbaan’. Nog even, Marcel is gelost. In gedachten was ik bezig met het parcoursrecord. Ik kwam alleen aan in een indrukwekkende tijd van 16.05 (drie seconden te langzaam). Dolgelukkig nam ik de felicitaties in ontvangst. Een droom werd waarheid. Het gat met Marcel was opgelopen naar 21 seconden. Peter Bruinsma werd derde. Ewald v/d Weijden wou de volgende dag toeslaan in Heeten, daar werd hij derde (achter mij).

Op een goede prestatie kan ik heel lang teren. Die overwinning neem ik mee naar de volgende confrontatie. Wat had ik dan te bewijzen dat jaar? Ik had weer een persoonlijke grens doorbroken. Had veel opgestoken van de afgelopen trainingsjaren bij AC Tion. Soms duurt het even dat je door hebt waar je trainer mee bezig is en op welke manier je naar iets toewerkt. René Kroes wees ons op de periodiseringmethode. Maar Henk Linneman liet mij zien hoe je dat uitvoert. Ik heb een aantal jaren met hem getraind en zag steeds een zelfde soort ontwikkeling, een soort groei. Week na week liep hij in de winterperiode geleidelijk harder. Vaak een stuk achter mij, maar hoe dichter het baanseizoen naderde hoe meer moeite ik had om hem te volgen. En dan stond hij er in mei/juni, was hij klaar om op te treden in de hoofdklasse op de Steeple, of voor een ander doel. Dat vind ik klasse, dat je zo uitstijgt boven je eigen prestaties. Dat je streeft naar meer dan het winnen van trimloopjes! Dat je niet gaat voor het snelle gewin, maar voor een doel op langere termijn. Het winnen van trimloopjes is leuk, maar heb je eenmaal dat niveau behaald dan is dat doel niet meer voldoende. Het mag duidelijk zijn dat ik bij Atletics maar één voorbeeld had op dat moment en dat was Richard v/d Weijden. Dat was mijn volgende doel, de beste worden van de club, dus Richard verslaan.

Bij Tion had ik eigenlijk weinig aan de snelle jongens, goed soms liep ik wel eens in hun schaduw, maar vaak liep ik in de tweede groep. Nu bij Atletics deed ik mee. Ik liep in de kopgroep, dat voelde pas echt goed. Daar werd je toch op een bepaalde manier anders van. Algauw kon ik het verschil horen tussen het langeafstandspasje van Leo, of de lange soepele pas van Richard. Ik hoefde niet om te kijken wie achter mij zat. Wilfried Woesthuis zat in de lappenmand. Heel geleidelijk trok ik vanzelf naar Leo. Er was een mooie periode begonnen met trainingsmaatje Jansen, die ik gekscherend uitmaakte voor trimmer. Leo die bijna elke loop inging op dezelfde manier, altijd hard sleurend, voluit. Soms een onderonsje met zijn concurrent Silvester Holtmaat. Kop over kop en ondertussen een deal maken over het prijzengeld! Leo die beweerde niet veel te trainen en nauwelijks uitkwam boven 50 km in de week. Maar ondertussen toonde hij zich wel de beste van de club op de halve marathon.

Toptien prestatieloop de Zweef Nijverdal.
5 km
1. 16.03 Richard v/d Weijden 1991 Almelo
2. 16.05 Jeroen Machielsen 1992 Nijverdal

3. 16.08 Marcel Nijhof 1988 Goor
4. 16.08 Frans Oonk 1993 Raalte
5. 16.12 Wilfried Woesthuis 1989 Nijverdal
6. 16.12 Rene de Wilde 1993 Markelo
7. 16.14 Ewald v/d Weijden 1988 Nijverdal
8. 16.30 Martin Haas 1990 Hellendoorn
9. 16.-- Aldert Zomer 1987 Nijverdal
10. 16.35 Mark Lette 1994 Hellendoorn


Overwinningen:
4 januari Prestatieloop ‘de Zweef’ Nijverdal 5 km 16.05
25 januari Atletics clubcross Nijverdal 7.4 km 25.25
16 februari Rabocross Haarle 4.6 km 14.04  
14 maart NieuwLeusen 7 km 23.06  
4 april PJGO Crossloop Goor/Elsen 5 km 17.10  
5 mei Bevrijdingsloop Holten 5 km 17.09   
12 september Survivalrun Nijverdal circa 20 km 1.57.00   
(samen met Leo Jansen en Erik Braaksma)
4 oktober Markelo Kariboescross 5.6 km 18.50  
6 december Hellendoorn MCNH cross 5 km 18.21  
19 december schwarzwaldcross Rijssen 6.1 km 21.44

(Kranten)knipselnieuws:
de Volkskrant 1 augustus (Olympisch profiel)
“Van Langen weet als geen ander op de 800 meter tot uiterste te gaan”
Op 19 juni hielp de voor Suriname uitkomende Letitia Vriesde haar aan de bevrijdende limiet (1.58.89) en negen dagen later denderde zij in Hengelo naar een nieuwe nationale recordtijd (1.56.66).


Enkele uitslagen:
(Iets minder dan) 10 km KNAU-wedstrijd
City Centrumloop Goor 22 augustus AV Goor `75
1 Marti ten Kate AC Fortis 28.14
2 Gerard Kappert Daventria 28.47
3 Cees Kraaijeveld AV Veluwe 29.04
7 Gerrit Voortman HAC `63 30.52
9. Silvester Holtmaat PEC 31.03
10 Egbert Veneklaas Holten 31.18
11 Leo Jansen Atletics 31.43
12 Fred Exterkate MPM 31.48
14 Frans Oonk Daventria 32.42
16 René de Wilde Daventria 32.44
19 Jeroen Machielsen Atletics 33.42
20 Marco Kuipers Atletics 33.46

Nijverdal augustus 2008. Nijverdal 1992

zaterdag 2 augustus 2008

25 jaar wedstrijdhardloper 1991

25 jaar wedstrijdhardloper 1984 – 2009
Deel 8

Fotocollage: © 2008sprengenbergrunner

In Tokio zette Erik de Bruin een kroon op zijn carrière door WK Atletiek zilver te halen. Op en buiten de atletiekbaan trok Stella jongmans de aandacht met Mars. Marian Freriks draafde naar haar derde NK Cross titel. De geallieerden begonnen Operatie Desert Storm tegen Irak. Joegoslavië viel uiteen, de burgeroorlog begon. Volgens R.E.M. verloren we ons geloof. De moeder van Lenny Kravitz was verdrietig. Het WorldWideWeb werd ontwikkeld. AKI student Martin Roemers legde vast hoe de laatste Trabant van de band rolde. Met de OV jaarkaart op zak reisde ik per trein heel Nederland rond. In Polen kocht ik een treinkaartje, waarmee ik Wrocław, Katowice en Kraków aandeed. Met Martin Parr zat ik in Newcastle upon Tyne aan het ontbijt. In de hallen van Krönnenzommer Hellendoorn had ik een foto-expositie.


Het was weer een jaar dat er van mijn hardloop ambities weinig terecht kwam. Ik probeerde wel zoveel mogelijk de clubtraining bij AC Tion te volgen. Bij de PJGO crosslopen werd Marcel Nijhof eerste. Mijn eindexamen jaar was aangebroken. Het werd tijd dat ik het veilige nest (Kunstacademie) ging verlaten. Dat ik op eigen kracht de stap moest nemen in de grote boze buitenwereld. Weer een jaar dat er van mijn hardloop ambities weinig terecht kwam. Ik probeerde wel zoveel mogelijk de clubtraining bij AC Tion te volgen. Lovende woorden van mijn docent tijdens de afsluiten eindexamen expositie in de Bergkerk Deventer. Nu mocht ik me Beeldend Kunstenaar noemen. Daarna was er een soort leegte. Er moest een hoger doel worden nagestreefd (van wie eigenlijk). Hoeveel mensen halen werkelijk hun gestelde doel? Ik kon toch tevreden zijn. Maar na jaren van zelfdiscipline, eigen verantwoordelijkheid en doelgerichtheid, gingen opeens allerlei mensen en instanties mij zeggen wat ik moest doen! In vijf jaar of was het zes, had ik de top beklommen en in een paar maanden tijd, viel ik diep, diep naar beneden.


In Nijverdal waren de eerste clubcrosskampioenschappen, Richard v/d Weijden won. Frans Oonk en René de Wilde melden zich aan de kop bij de PJGO crosslopen. Eindelijk werd ik dat najaar lid van mijn eigen club AV Atletics, maar dat bleek toch een stapje terug. Het leek soms of je helemaal opnieuw moest beginnen. Vanuit mijn trainingservaring ervoer ik dat we niet altijd op de goede manier bezig waren, met de wekelijkse tempotrainingen. Zeker omdat we slecht eenmaal als groep bij elkaar kwamen. Geleidelijk aan liet ik mijn mening daar over horen en peilde die van anderen. Waarop ik in mijn hoofd begon met de grote lijnen uit te zetten voor de belangrijkste komende wedstrijden. Ik hervatte dat najaar de oude strijd met Ewald v/d Weijden en deed naast de clubtempotraining een tempotraining met Leo Jansen. Hoe groot het verschil met AC Tion was bleek wel uit de impressie van de “Alternatieve Clubkampioenschappen” waar ik een column over schreef voor ons clubblad Aktief (we deden kinderspelletjes). Richard v/d Weijden liep een aantal clubrecords; 3000 meter 8.58 Arnhem, 5000 meter 15.26 Hengelo, 10 km 32.18 Geesteren.


Met het team van sportschool Middelkamp zetten we een prachtige prestatie neer tijdens de 24 uurs loop (estafette) in Apeldoorn. De heren hadden het dit jaar serieus genomen en hier speciaal naar toe getraind, met teamkapitein Tonny Middelkamp. Zoveel mogelijk werd er zaterdag een gezamenlijke duurloop gedaan met Wim Spenkelink en Herman Roddeman. In het team zaten verder; Freek Kardijk, Henk Schutten, Henny Jutten, Peter Buter, Jeroen Koerhuis en Jan Wolterink. We liepen naar de 5de plek in de categorie prestatie met een totaal van ruim 383 km. Een ander leuk uitstapje was de Human military te Boekelo daar draafde we over een parcours met hindernissen. Ik werd er derde achter Fred Exterkate en Egbert Veneklaas.


Met dank aan Hans Aarsman.
“Fotograferen is meer een soort van kwelling. Je zit toch vaak maar een beetje in je eentje te kutten". (FOTO juli 1993).



(Kranten)knipselnieuws
Twentsche Courant, 24 september 1991
`Een maal in de rij, kom je er nauwelijks uit`

Jeroen Machielsen zoekt sier Nijverdal – Als hij vandaag vertrekt naar Midden Engeland, dan is de camera zijn enige reisgezel. Maar Jeroen Machielsen (25) zal niet naar warm aanbevolen bezienswaardigheden gaan. Bij voorkeur zwerft hij door volksbuurten. Hij wil hun eenvormigheid vastleggen, terwijl hij er toch onverdroten blijft zoeken naar pogingen van bewoners om hun huis en hun straat te versieren. Een extra kleurtje. Een poster achter een raam.


Enkele hardloopprestaties:
1500 meter: 4.23.6 Hengelo FBK 8 mei
3000 meter: 9.48 Hengelo FBK 11 juli
5000 meter: 16.22 Hengelo FBK 23 mei


Enkele uitslagen:
2e Cityloop Almelo (SISU) 24 april
6 km heren
1 Frank Reith Eibergen 18.03
3 Marcel Nijhof Goor 19.04
5 Freddy Exterkate Borne 19.39
6 Jeroen Machielsen Enschede 19.53
7 Marinus van Boxtel Nijverdal19.59
9 Arno Kormeling Markelo 20.02
10 Marco Kuipers Nijverdal 20.04
dames
1 Bianca Paus Almelo 21.31


Nijverdal augustus 2008. Enschede / Nijverdal 1991