zaterdag 22 augustus 2009

Winst Aqua Klimcross ‘09

Zaterdag 22 augustus Sibculo
 
Foto © 2009sprengenbergrunner

De mede organisator van dit spektakel was ooit lid van Atletics.  Huis in ‘t Veld stond bekend om zijn krachtige loop en zwak eind. Welke afstand hij ook probeerde het leek altijd 15 % te lang. Daarom koos Antoon voor de Survival en andere loopvariaties. In 1999 won ik deze loop vrij onverwacht en nogal makkelijk. Dat bleek ook wel gezien mijn tijd het jaar erop waar ik beter voorbereid ruim vier minuten sneller liep (48.35) Daarmee werd ik slecht derde achter clubgenoot Bruinsma en Rotterdammer Punt. Nu past deze cross op het terrein van de voormalige zandafgraving goed in mijn voorbereiding op de TAR.

Net voor de start van de 6 km parkeer ik mijn auto in het Kloosterdorp Sibculo. Langs de kant van de vijver volwassenen achter het hek en de linten, een enkeling op de zonneweide. Kinderen spelend in het zand, bij de drankpost en in het water. Mede organisator Carsouw groet me “Jeroen Machielsen, dat is lang geleden”. Bij het inlopen van de ronde van 3 km kom ik geen verrassingen tegen. Wel is de ondergrond vrij mul en daardoor zwaar. Het aftellen is begonnen en we gaan in tegengestelde richting, langs het publiek. Om te keren aan het eind van de grasweide en daar de waterpassage terug te nemen. En in dat eerste stuk ben ik al van de vierde, naar de derde, naar de tweede. Ik verwacht nog aansluiting van een sterke Belg of een wat voorzichtig gestarte topper. Maar nee, na twee simpele heuveltjes loop ik al in mijn eigen tempo op kop. Zo makkelijk gaat het natuurlijk niet, het is een steeds wisselend parcours, waar je de aandacht er bij moet houden. Langs de heg om de begraafplaats. Vervolgens het pad door de struiken achter de huizen, waar wat kinderen staan die waterbekers aan geven. Ze roepen al van ver dat er iemand aan komt en proberen de aandacht te trekken, zodat hun bekertje aangenomen wordt. De bocht om iets vals plat omhoog over een trekkerspoor. Langs de grote weg naar het bos aan de rand van de zandafgraving. Daar gaan we al zigzaggend naar beneden, weer omhoog en ja waarom niet nog een paar keer, zoveel paden er zijn, zo vaak gaan we omhoog en. Het voelt minder zwaar dan anders. Een direct resultaat van mijn TAR trainingsweken. Dan het vijverwater door, waar je enkele stukken beter kunt gaan wandelen, want dat kost minder energie en het gaat net zo snel bij het doorwaden van de diepe delen. Achterom kijkend zie ik niemand. Terug bij de finish neem ik het enthousiaste applaus in ontvangst.


 
Gebeurde er verder nog wat? Ik heb me verder gericht op een snelle tijd. Een mogelijke aanval op het veteranenrecord (47.46), dat speaker Weening door gaf. De tweede ronde kom ik sneller door, maar dat komt voornamelijk door dat keerpunt in de eerste ronde. Die was daarmee langer dan de overigen. Hierdoor kun je de rondes moeilijk vergelijken. Het plezante publiek klapt hard. Mijn voorsprong is voldoende. Een fotograaf flitst, de speaker praat, de toeschouwer kijkt toe, de kinderen rennen rond, de vrijwilligers houden de boel in de gaten, de EHBO`er zit te wachten en de hardlopers lopen hard. Nu is er afleiding van de recreanten die ik ga dubbelen. Het valt in de vierde ronde niet mee om het tempo hoog te houden. Geen enkele concurrentie van betekenis, die mij kon pushen tot betere prestaties. Ik zet dapper voort. Het stuk naar de finish neem ik met schik, het meelevend publiek blijft maar applaudisseren. Jongentjes rennen over het strand mee, waarop ik in het water mee ga. En de winnaar van 12e Aqua Klimcross is Jeroen Machielsen! Voor de tweede maal na tien jaar winst bij deze loodzware cross en daarmee kom ik in een mooi rijtje zo stelt speaker Weening. Arenda Abbink maakt het Nijverdals Atletics succes compleet door ook de 12 km te winnen.



Uitslagen 12 km
Heren:
1. Jeroen Machielsen Nijverdal 48.54
Dames:
1. Arenda Abbink Nijverdal 1.01.15


Erelijst Aquaklimcross Lange afstand Heren:
1998  Try-out Onbekend
1999 Machielsen Nijverdal 52.43
2000 Punt Rotterdam 44.29
2001 Punt Rotterdam
2002 Jongeneelen Amsterdam 52.44
2003 Bruinsma Nijverdal 44.01
2004 Nijkamp Klarenbeek 46.59
2005 Scheenstra Steenwijkerwold 46.25
2006 Scheenstra Steenwijkerwold 49.10
2007 van den Hurk Macharen 43.12
2008 van den Hurk Macharen 42.13
2009 Machielsen Nijverdal 48.54 M40
2010 Heemeryck Heverlee BEL 43.37
2011 Scheenstra Zuidveen 47.48 M40

zaterdag 15 augustus 2009

Ravijnloop Nijverdal ‘09

15 augustus ‘09
Fotoarchief © 2009sprengenbergrunner

Even de TAR vergeten. Even niet de ‘verplichte’ training afwerken. Een podiumplek is haalbaar. Met kanshebber Peter Bruinsma loop ik een stuk in. Als hij aan het eind van het goudzoekerspad zijn weg vervolgd (“extra kilometers maken”) ga ik terug. De start van de 10 mijl is plots met een kwartier verschoven. Nu met het stilstaan voel ik de warmte en de atleten voor de lange afstand zoeken verkoeling in de schaduw. In die 15 minuten gaat mijn flesje water leeg en Peter scoort nog een banaan. We starten op de 10 mijl samen met de jongens van de 10.8 km.

Melchior van de Pol doet de 10.8 km. Dat is een podiumplek minder, maar Eric Borg vult dat weer op. Zo blijft mijn kans op een top drie positie bij de M40 gelijk. Bertil Krukkert alleen in de gaten houden. Voor de eerste ronde nemen we een extra straten lus en gaan daarna pas de trap omhoog (over `t Stut). Meteen vormt zich een koppositie met Peter Bruinsma, Pieter Mans, Eric Borg, André Plette, Melchior van de Pol, Willem de Weerdt en op het vinkentouw Johan Kats. Bij mij breekt het, zo heb ik mooi de ruimte om die traptreden te nemen in een gelijke pas. Achter me zit Albert Oldehinkel en die is de enigste die mijn tempo redelijk kan volgen. Zo pakken we kilometer na kilometer meer afstand ten opzichte van Krukkert en Roelof Hutten. Johan blijft steeds in zicht, mede door zijn opvallende Daventria hemdje. Oldehinkel zit al vanaf heb begin te puffen, maar werkt goed samen. We komen gezamenlijk door en de kopmannen zijn gevlogen. Op de lange rechte stukken zien we soms een glimp van Kats, die Van de Pol heeft bijgehaald. Ik kom steeds meer in een ‘prettig’ cadans en heb voor me een richtpunt. Oldehinkel volgt. Plette en Van de Pol gaan finishen.

Albert haakt na de derde maal de steile trap definitief af. Bij vlagen lijk ik soepeler te gaan lopen, maar dat komt meer omdat de anderen het hoge begintempo niet volhouden. Ik bedenk hoe ik het ga afmaken, mijn ritme is nu veel hoger dan dat van Johan. Maar zou hij kunnen aanpikken en dan. Dus ik loop zo dat het me niet te veel inspanning kost en dat ik gelijk erop en erover kan. Het Goudzoekerspad (asfaltfietspad) is daar de geschikte plek voor en daar wacht Wilfried  Woesthuis me al lachend op. Waarna hij in hetzelfde tempo gaat hardlopen. Dat is leuk, maar even later geef ik een teken dat hij zich moet terug laten zakken. Ik ontwaar tussen de recreanten die we dubbelen Willem de Weerdt en zet krachtig de achtervolging in. Daarvoor is de resterende afstand te kort, maar ik kom heel dichtbij. En krijg tot mijn verbazing Pieter Mans in beeld. In de kleedkamer bibber ik wat, voel hoe alle training en deze wedstrijd een aanslag zijn op mijn gestel. De atmosfeer in de kleedkamer van het zwembad is niet bevorderlijk en ergens zoek ik verkoeling. Na twee krentenbollen en wat drinken ben ik weer aanspreekbaar. Op het podium bevestigd speaker Henk Borgmeijer dat ik één van de weinigen ben die sneller liep dan vorig jaar. En zo is het, dat voelt als een kleine overwinning. Trots mag ik plaats nemen naast de overall winnaar Eric Borg.


Uitslagen: 16.1 km.
Heren.
1. Eric Borg Hengelo 59.06 M40
2. Peter Bruinsma Nijverdal 59.36 M35
3. Pieter Mans Almelo 1.01.34
4. Willem de Weerdt Hattem 1.01.43 M50
5. Jeroen Machielsen Nijverdal 1.02.00 M40
6. Johan Kats Deventer 1.02.36 M35
7. Albert Oldehinkel Radewijk 1.03.52 M50
8. Peter Rolink Erica 1.04.42 M50
9. Bertil Krukkert Nijverdal 1.04.58 M40
Dames.
1. Arenda Abbink Nijverdal 1.18.32
2. Geke Venema Oosterlittens 1.24.13 V40
3.Willie Lozeman Mariënheem 1.26.10 V40

zaterdag 8 augustus 2009

Halve Marathon Dalfsen '09

Vrijdag 7 augustus '09 
www.stokvisdennen.nl

Fotoarchief © 2009sprengenbergrunner

Met mijn vele kilometers in de benen en een vast doel (TAR) voel ik me behoorlijk zeker en stijg in gedachten naar grote hoogten. Peter Bruinsma overtreft mij met zijn kilometersomvang en zo weet ik weer wat de stalorders zijn. Die avond lijkt het een sport om elkaar te overtreffen met toptrainingsweken. Dat is mooi om te horen, hoe men vol trots bezig is met wedstrijdsport. Dat is in het verleden wel eens anders geweest, dat men geheimzinnig deed en beweerde met 50 km qua weekomvang 1.12 te lopen op de Halve.

De temperatuur is iets gedaald, maar met 24 graden blijft het warm. Achter het hek wacht ik wat gaat komen. Irma Heeren (ex-wereldkampioene Duathlon) besluit op het laatste moment in het genodigde vak te gaan staan. Bertil Krukkert komt bij ons aanschuiven. Adrie Deemter lijkt iedereen in zijn omgeving even te moeten aanspreken. Als wij het vak in mogen staan er veel atleten voor me en zie ik links wat loze ruimte. Om daar te komen moet ik wel even ex-topper Gerrit Voortman zachtjes opzij duwen. Mijn benen voelen loom die eerste halve kilometer, maar het voelt goed na een maandloze periode van wedstrijden. Veel publiek in de binnenstad, waar wij ons als een lint door wringen. Over de Vechtbrug kan ik mijn positie bepalen. Het valt wat tegen, in de groep met Ingrid Prigge. Mijn opmars kan beginnen en de groepjes voor me zijn de prooi. Flitsen over het snelle asfalt op mijn wedstrijdschoenen. Ik kom bij clubgenoot Bertil en trek door, zij volgen. Over de dijk, afwisselend landschap, op naar de volgende groep. Reina Visser verontschuldigt zich dat ze rustig aan doet, want ze liep afgelopen zondag het NK 5000 m. Bruggetje over de Vecht en terug richting Dalfsen. Gelukkig staan er veel vrijwilligers bij de diverse drankposten, zo is er verkoeling. Het gat met de groep voor me is nu wel heel groot en ik zit met een meeloper, die krampachtig probeert aan te sluiten. Bij de bebouwde kom voel ik wat opkomen uit de achterhoede en zie bij het achterom kijken een complete bus. Ik besef me dat daar 10 km lopers tussen zitten. Waarop ik me laat terugzakken en meteen maar even een Gelletje neem. Stoer vang ik de groep op. Dat duurt niet lang want de laatste kilometer is voor enkelen in gegaan.

Met een groep van masters gaan we verder, Albert Oldehinkel geeft gas. De podiumplekken bij de M50 zijn hier gaande. Cees Stolwijk sluit aan en Roelof Hutten volgt soepel. Voor ons zien we de uitgedunde groep met Irma Heeren. Vlak achter ons Ingrid Prigge, die net niet kan aanklampen. Zij komt in haar eigen tempo bij de groep en dan is het voor mij een moment van overpeinzing. Waar ik mee bezig ben, wat precies het doel is en waar ik mij hier bevind. Tactisch minder sterk gelopen, zelfs wat met de krachten gesmeten, niets te verliezen, niets te winnen. Dus gaan! In eerste instantie gaan Hutten en Oldehinkel mee en waarschijnlijk ook Stolwijk. Maar als ik op het punt sta dat ik haast niet meer harder kan en me afvraag wanneer ze lossen, kijk ik in het gezicht van Ralf van der Rijst. “Schaatsen vergeten”, gaat er om in mijn gedachten. En ik trek er nogmaals aan. We lopen in, maar het wordt nu wel zwaar, onzin, dat slaat nergens op. Ik motiveer mezelf en in de laatste twee kilometers lijkt de aansluiting bijna een feit en vallen er wat stil. Het blijft spannend tot het eind, waar ik Gerard Lensvelt bij haal en ook Martijn Dekker na 21 km. Ralf passeert een seconde na mij de finish. Puf, puf, sta ik bij te komen, toch wel een aanslag die temperatuur en dat tempobeulswerk voor de fun. Het is nog ‘Een lange weg’ als we wachten op de prijsuitreiking. Met TIB kopmannen Bruinsma en Leon Sanderman doden we de tijd in de Trefkoele. Thijs Feuth komt even buurten. Net nu hij een beetje is ingeburgerd vertrekt hij alweer uit Twente.

Uitslagen KNAU Halve Marathon:
Hsen
1. Thijs Feuth Leiden Atletiek 1.10.44
2. Davy Stieperaere Varsenare (BEL) 1.11.27

3. Jay Sauer Cifla 1.13.13
5. Leon Sanderman AV Rijssen 1.15.02
6. Peter Bruinsma Atletics 1.15.54
M40
1. Gino van Geyte Zwijnaarde (BEL) 1.08.51
2. Jan Venhuizen AAC `61 1.12.51
3. Wim Padmos Voorne Atletiek 1.13.14
6. Tonnie Stouten Veluwe 1.16.18
10. Jeroen Machielsen Atletics 1.21.32
M50
1. Willem de Weerdt Cialfo 1.20.00
2. Roelof Hutten Spurt `88 1.22.29
3. Cees Stolwijk Altis 1.22.45
D
1. Nadja Wijenberg Unitas 1.20.34
2. Ingrid Prigge LAAC Twente 1.22.27
3. Irma Heeren Athlos 1.22.56