donderdag 11 maart 2010

Goudzoekers op de Hellendoornseberg NK CROSS ‘10

SPAR NK CROSS ‘10 Hellendoorn
zondag 7 maart  


Foto © 2010sprengenbergrunner

NK CROSS Lang mannen 12054 m

De parcourswachters hebben hun handen vol aan de toestroom boven op de berg. Van alle kanten komt men samenklonteren. Er is geen houden meer aan. Met Soenar Chamid hebben we een echt grote binnen de Gemeente grenzen. Naast deze topfotograaf, zijn alle regionale persfotografen actief voor hun enkele foto in de krant. De motor van Studio Sport volgt de kopgroep. Op het start/finish terrein is het gezellig druk. De ondergrond is door de nachtvorst hard, daardoor is het deels een snel parcours.

Foto © 2010sprengenbergrunner

En ook Rob deed ‘t. Als is het maar voor even, een moment waarop hij het veld aanvoert en uit het zicht verdwijnt. Tussen de bomen, op naar de klim. Rob Detert Oude Weme bekend van Weerselo tot Amsterdam (met talrijke NK medailles). De ogen zijn voornamelijk gericht op junior Jesper van der Wielen Nijmegen Atletiek, kan hij de verwachting waar maken? Zijn uitdager is Khalid Choukoud Haag Atletiek die weer terug is bij de Nederlandse top en mee kan met mannen als Michel Butter en Abdi Nageeye. Khalid beloofde na zijn sterk optreden bij de Mastborncross dat het vandaag een mooi strijd zou gaan worden. Met zijn achtergrond als thaibokser is hij in het voordeel op dit zware parcours. Verrassend sterk loopt in de kopgroep Gerwin van den Hurk Prins Hendrik Vught. En wat buiten de groep ‘dubbele’ Mohamed Ali Eindhoven Atletiek. Zij gaan het uitmaken. Thomas Poesiat en Jorit van Malsen houden lang stand, maar komen in het echte geweld net te kort. Op de berg is het druk. Ik dwing mijn plek als persfotograaf af. Ik loop immers niet de hele dag voor niets rond met dat pershesje. Fotografen met paars Atletiekunie hesje hebben voorrang beeld ik me in. De bomen in combinatie met het zonlicht tekenen een donkere schaduwlijn over het parcours. Het licht wordt harder, de contouren krachtiger. Een schaduw spel van licht en donker, van blank wit van Gerwin tot bruin zwart van Ali en een gele gloed van de koplampen van de Studio Sport motor.

Als de stoet toeschouwers terug wandelt lijkt het een hardloopreünie op de Hellendoornseberg. Marco Kuipers zet mij op de kiek “Ik was erbij”. Snel moet ik door, want even lijkt het gedaan en voelt het alsof we terug lopen van een bezocht popevenement of beter gezegd een paasvuur. Vrolijke gezichten, ontspannen gasten dalen af en dan roept een vrijwilliger dat er nog iemand aan komt. Om de zoveel meter zie ik een bekende, de wedstrijd is even uit het zicht. Oude tijden herleven. Na het bijpraten snel voort maken. Op het grasterrein van manege ’t Oale Spoor kondigt de speaker al aan wat gaat komen. Opeens is daar de ontknoping en begeef ik me achter een haag van pers, drie rijen dik. Ik ben te laat en zie Khalid in de verte aankomen. Waarop ik mijn Nikon omhoog hou boven de hoofden gericht op Choukoud. De haag splits zich in tweeën. En speciaal voor mij, voor mijn neus knielt Khalid. Hij kust het heilige gras, bedankt iemand boven in de hemel. Balt zijn vuisten voor zijn gezicht en in de wolken. Een hand reikt toe, de hand van bondscoach Gerard Nijboer. Bijna zonder aandacht komt Jesper van de Wielen binnen. Het verschil tussen winst en verlies is zo klein, maar ook enorm groot. Als hij de streep passeert lijken alle fotografen in het niets te zijn verdwenen. Rob Detert vecht zich keurig bij de eerste tien.

Foto © 2010sprengenbergrunner

Het hoofdterrein krioelt als een mierenhoop, de nazit, de prijsuitreiking. Atletics Haalt opgelucht adem. Het was enorm druk de afgelopen periode, maar wat een feest, vele positieve geluiden van alle kanten complimenten, van Atletiekunie tot wedstrijdatleet, van toeschouwer tot persfotograaf. In mijn rugzak diep ik een klamme boterham op en haal een bekertje lauwe koffie.



woensdag 10 maart 2010

Goudkoorts op de Hellendoornseberg NK CROSS ‘10

SPAR NK CROSS Hellendoorn
zondag 7 maart 


 

Foto © 2010sprengenbergrunner

NK CROSS Kort vrouwen 2685 m

Marije te Raa ‘Twents trots’ uit Markelo komt als eerste in beeld en davert over de zandpaden. Wat een contrast met haar parcoursverkenningstocht op de mountainbike (begin december). Ik kijk uit naar Ingrid Grutters de Nederlands kampioen 800m indoor (nl record) V35. Ze loopt krachtig net bij de eerste tien. Ik moedig haar aan, maar ze kijkt niet op of om. Echt een kanjer, die mogelijk podium kansen had bij de vrouwen masters. Ze trekt iets de schouders op, dat zie je meer bij masters. We beginnen wat weg, in te zakken. De finish van haar zie ik niet, want ik besluit om hier wat halverwege het parcours te blijven.


Met de strijd tussen toppers (te Raa, Hak, van den Hurk, Kruiver en Jacobs) begint het kampioenschap pas echt. Luc Krotwaar kijkt toe, hij heeft hier dit weekend een trainingskamp. Ik wil hem van alles vertellend en dat wordt een onsamenhangend verhaal. Mede door het grote respect voor deze kampioen, die je in het publiek zo over het hoofd ziet. Het lijkt er wel op dat hoe groter de kampioenen hoe onopvallender. Zoals ‘de koning van de cross’ Tonnie Dirks die hier heel wat atleten bijna onzichtbaar begeleid. Of Grete Koens, wie herkend haar? Rob Druppers voldoet niet meer aan het beeld wat ik heb van deze held van weleer. Marcel Versteeg loopt mee met Marian Freriks. En de enige die als een echte prominente kampioen rondloopt is Gerard Nijboer.

 

NK CROSS Kort mannen 2685 m

Rene Stokvis ‘Twente Is Onze Naam’ knalt erin. Hij was er bij de ‘Try out’ in december al bij en voelt nu de blik van atletiekminnend Twente op zich gericht. Het publiek wil hem wel naar de overwinning schreeuwen, maar Tom Wiggers en de latere winnaar Guus Janssen volgen schijnbaar makkelijk. Na dit geweld begeef ik me wandelend naar de zandkuil achter hotel restaurant De Uitkijk ‘the place to be’. Daar zoek ik een goede plek uit, die al ingenomen is door clubgenoot Jan-Henk Kleinlugtenbeld. Hij schuift op en zo heb ik mooi overzicht. Toch is er wat twijfel als ik fotografen juist onder in de kuil zie staan. Later blijkt die plek van Jan-Henk de beste. Daar staan we bij de hoofdafstand op een kluitje.

 
NK CROSS Lang vrouwen 7989 m

Zes dames duiken naar beneden en gaan voor de medailles. Zelfverzekerd komt Miranda Boonstra als eerste naar boven in het mulle zand. Andrea Deelstra volgt als een schaduw. Arenda Abbink Atletics hoop geeft het thuispubliek de gelegenheid om eens flink de handen warm te klappen. Een prachtig gezicht om de eigen atleten te zien strijden in dit nationaal veld. Elke Atletics atleet hier aan de start, moet zich dit weekend een kampioen voelen. Jacob Wietsma de strenge ervaren jurylid vraagt zich af waar zijn clubgenoten van AV Rijssen zijn? Mijn ex trainer Gerard Bruggeman krijgt amper een wit met blauw shirt in beeld. Meindert Koopman trainer van de regionale selectie AV Holten (AV Rijssen) ziet daarvan vandaag niemand aan de start. De positie van de dames blijft ongewijzigd. Ik moedig Andrea maar eens extra aan “Hup Deelstra”. Want ik heb altijd een zwak voor diegene die probeert de koppositie te krijgen. Later feliciteer ik haar, waarop ze mij bedankt voor de aanmoedigingen. Ik begin haast te blozen en ben helemaal vergeten dat ik zelf niet mee kon doen. Dit is echt gaaf! Poeh hé, een Nederlands Kampioenschap georganiseerd door een kleine vereniging, in onze Gemeente Hellendoorn, door onze club Atletics.

http://nos.nl/l/tcm:5-672129/

 

dinsdag 2 maart 2010

25 jaar wedstrijdhardloper 2007

25 jaar wedstrijdhardloper 1984 – 2009
Deel 24 



Fotocollage: © 2010sprengenbergrunner
Haile Gebrselassie liep zijn 25ste wereldrecord marathon 2.04.26. In de hol van de leeuw maakte Lornah Kiplagat haar droom waar, zij won de WK veldlooptitel. Zij liep een wereldrecord Halve marathon 1.06.25, dat deed Samuel Wanjiru ook 58.33. Arnoud Okken was tijdens de EK indoor de beste 800 m. Kamiel Maase verbrak zijn eigen marathonrecord 2.08.21. De gele trui drager Michael Rasmussen werd tijdens de Tour de France met onmiddellijke ingang ontslagen. Halina Reijn speelde het prinsesje. Voor zijn roman ‘De overgave’ kreeg Arthur Japin de NS Publieksprijs. Het Huis voor Cultuur en Bestuur van de Gemeente Hellendoorn werd in Nijverdal geopend. Ik kreeg toegang tot het wereld wijde web.
Voorzichtig trok ik de conclusie dat ik (om blessures te voorkomen) mijn wedstrijdseizoen moest inkorten. Aan de andere kant begon ik die tegenslagen te accepteren. Het was mooi geweest; ‘wat nu komt is een toetje’. Dat nam niet weg, dat als het vuur eenmaal weer volop brand ik alles vergeet en ga. Alle aandacht ging dit jaar uit naar een clubrecord M40 op de Halve marathon, met als piekwedstrijd wederom Enschede. Bij de Nieuwjaarsloop in Nijverdal streed master Adrie Deemter op de 10 km mee met de kopgroep. Wij veteranen hadden elkaar opgezocht; Jan Poortman de diesel, die steeds maar weer terug kwam na gelost te zijn, onze eigen Fred Sluys met zijn verpletterde eindsprint. Bert Kelder liep er stoïcijns tussen. Gaande weg zag ik Adrie afzakken. Tijd voor actie, waarop ik een versnelling plaatste en de anderen spartelend achterliet. Zodat ik bij Deemter kon aansluiten. Arie zat toen behoorlijk stuk. Alleen vervolgde ik mijn weg. Het was gelukt eerste M40. Robert Steinmeijer liep superieur naar de overwinning. De uitnodiging van de MWM Apeldoorn was binnen. Dat gaf wat privileges, toegang tot het VIP gedeelte en je mocht starten in het eerste vak. Ik maakte een inschatting (de vorm zat er aan te komen) en gokte er op om mee te gaan met de kopgroep, met Tonnie Stouten en Eric Borg. Het tempo werd pas na de eerste heuvel opgevoerd en weldra waren er al atleten afgewaaid. Bij de eerste tien, dat werd mijn doel. Een Tsjech liep op kop en we werden gepasseerd door een Pool. Eric Borg voerde het tempo wat op. Later liep er een groep weg en bleven wij lopen op de plekken net bij de eerste tien. Ik kon warempel Borg volgen. Eric moest even passen. Ik trok door uiteindelijk kwam Eric terug, maar Borg liet ik die dag mooi achter me.
Abrupt kwam er een einde aan de sponsoring, na publicatie van interview met mij. De sponsor was minder blij met hetgeen in de krant stond. En vroeg om opheldering (alsof ik invloed had op die tekst, je beantwoord slechts vragen en wat in de krant komt is aan de redacteur). De gezamenlijke trainingen met deze sponsorgroep was al eerder gestopt. Wel jammer want ik had graag willen blijven doortrainen met Peter Bruinsma. Hoewel Peter was net een niveau hoger en alleen als ik in vorm was, of een goede dag had kon ik met hem mee. Met de aanwezige snelheid van de training voor ‘Enschede’ pakte ik wederom een clubrecord, nu op de 10 km. Clubgenoot Udo Zwijnenberg won deze Cityloop in Nijverdal (32.38). De voldoening is enorm, de sport zo mooi vanwege de simpele eenvoud. De beloning is er na gelang de trainingsarbeid. De rest is opsmuk. Als voorafje mocht ik de Run Bike Run van Nijverdal bijschrijven. Een soort jongensdroom, fietsend op kop. Het geluk wat er voor het tienjarige jongetje niet inzat. Die wielrenner wou worden, maar een racefiets en lidmaatschap bleek te duur. De vraag werd beantwoord; (‘als ik wel een goede fiets had’). Dan won ik (op de mountainbike van Wim Spenkelink).
Ik baalde een beetje dat ik te gemakkelijk het M40 klassement won bij de OAD crosscompetitie ‘06/’07 en besloot voor het komende winterseizoen de uitdaging aan te gaan bij twee competities. Zo stond ik die winter regelmatig aan de start bij de trimloopjes uit het Sallandscrosscircuit. Het toetje vond ik op een berg in Zwitserland (Erlebnislauf). Waarna Willem de Vos me wegwijs maakte op het parcours van de beroemde Jungfrau Marathon. Vanaf ‘thuisbasis’ Wengen ging het op pad. Willem keerde terug na een half uurtje. Terwijl ik er een schepje bovenop deed en solo, alsof ik een training afwerkte op de Holterberg. Snelde ik tegen de machtige berg op, een stipje op die wand. Hoe hoger hoe intenser, het gevoel van vrijheid, van. Bij de Kleine Scheidegg was de finish. Daar lachten de kolossen (Eiger, Mönch en Jungfrau) mij uit en stonden er uitdagend in hun grootsheid. Het was koud in mijn zomeroutfit en met meer geluk dan wijsheid kon ik de laatste trein terug nemen. Udo Zwijnenberg en Peter Bruinsma zweepten elkaar op naar hogere sferen. Nadat Peter in Enschede het Marathon clubrecord aanscherpte tot 2.33.26 verbeterde Udo dit in Eindhoven 2.32.39.

Met dank aan Christiaan van Meurs en ‘onzichtbare’sponsor Health City Nijverdal.www.healthcity.nl/ons-aanbod/healthcity-nijverdal-all-inclusive
(Kranten)knipselnieuws:
De Twentsche courant Tubantia regiosport
Jaren gaan tellen, de uitdaging blijft

Jeroen Machielsen wil zich zondag ook als veteraan in de top-vijf lopen van de Engelse Mijlenloop in Haaksbergen. Hij legt de lat dit seizoen hoog. “Ik hoop veel clubrecords te lopen”.
Enkele prestaties:
Zandstuve bosloop 13 maart 9.3 km 32.54 1ste
OAD Cross Markelo 3 maart  5 km 18.27 3de M40 1ste
OAD Cross Markelo 3 maart  10 km 38.59 6de M40 1ste
OAD crosscompetitie 2006/2007 winst 10 km M40
Nijverdal Run Bike Run Offroad 10 maart (5. 20. 2,5 km) 1.25.07 1ste 
Denhaag Halve marathon 17 maart 1.15.37 (NK M40 10de) Clubrecord
Haaksbergen 10 mijl 25 maart 55.47 (M40 3de) Clubrecord
Enschede Halve marathon 22 april 1.15.08 (M40 1ste) Clubrecord
Nijverdal 10 km 12 mei 33.58 (M40 1ste) Clubrecord

Klazinaveen Halve marathon 26 mei 1.15.39 (M40 5de)
Hellendoorn Classic Cyclo ATB 20 oktober 40 km 1.33.46 8ste
Enkele uitslagen Halve Marathon
Klazienaveen 26 mei
Heren
1. Erik Negerman GAC Hilversum 1.08.44
2. Rinny Agten Balen BEL 1.10.22 M45
3. Jan Venhuizen AAC ‘61 1.10.56 M35
4. Lamko Hulzebos HAC ‘63 1.11.09 M40
5. Peter Bruinsma Atletics 1.11.28 M35
6. Geert Deruddere Wevelgem BEL 1.11.33 M45
7. Ricky Meylaers Balen BEL 1.11.56
8. Wim Opten SV Veendam 1.13.07 M40
10. Piotr Sobczynski POL 1.13.29
11. Willem de Weerdt Cialfo 1.14.39 M50
13. Adri Deemter Spurt ‘88 1.14.52 M45
14. Peter Rolink av VN 1.15.37 M45
15. Jeroen Machielsen Atletics 1.15.39 M40

1. Anne van Schuppen Cialfo 1.20.11 V
2. Danuta Pietruszynska POL 1.21.48 V35
Nijverdal januari 2011, 2007