zaterdag 17 april 2010

Hardenberg Cityrun ‘10

Vrijdag 16 april
5 km atletiekunie wedstrijd
www.hardenbergcityrun.nl 


 
De ‘time out’ zit er op. Altijd komt dat ongelegen. In dat opzicht pruts ik maar wat aan (lijkt het). De volle wedstrijdagenda geeft me nauwelijks kans om het wat rustig aan te doen.  Zonder pillen en arts bezoek kwam ik ook deze maal door een hardlooploze periode. Gebukt onder een last van niet mogen, bijna ten onder gaan aan noodgedwongen afzondering. Ik besluit de eerste ‘wedstrijd’ samen te lopen met  Vanessa Lorkeers. Ergens vorig jaar is ons contact ontstaan, met het vizier op het NK CROSS. Hoe kon Vanessa zich daar voor klaarstomen? Zo startte wij met ‘selectietrainingen’ op woensdagavond. Soms liep Christiaan van Meurs mee, een enkele maal broer Boudewijn.

In Hardenberg staat een koud fris windje. Vanessa staat bij de start links in het gedrang. Ik focus me op haar concurrenten en zie Marlin Nijhof vlak voor me en Nynke Beunders en wel vijf vrouwen. Het voelt raar, dat ik wel in een wedstrijd meeloop, maar niet meedoe aan de strijd. Vanessa heb ik na even zoeken in zicht, ze loopt in een groepje achter mij. Ze komt geen stap dichterbij, dat is logisch want ik loop harder. Het is onwerkelijk om hardlopers voorbij te laten gaan, die ik makkelijk kan hebben. Ik hoor zwaar adem halen, stampende voetballers met wijde waaiende outfits. Op zich loop ik wel lekker, dit tempo is zo wel goed vol te houden. We gaan met een groepje verder. In het centrum komen we door een haag toeschouwers. Ik kijk strak vooruit, weet opeens niet goed wat ik hier doe. Het lijkt een zinloze missie. Waarop ik bij het inschrijfgebouw in hou en bijna stil ga staan, tot Vanessa er is. ‘Zo nu heeft het zin’. Even in haar ritme komen en dan ja gewoon verder lopen. De achterstand met haar concurrenten is groot. Voor Vanessa was het de afgelopen maanden kommer en kwel, met allerlei kleine tegenslagen. Waardoor ze haast niet toe kwam aan meer dan een recreanten schema. Voor haar is het ook haar eerste wedstrijd van het jaar en wanneer was eigenlijk haar laatste?

Zij heeft me gesteund in de afgelopen periode, dat ik haar een beetje coachte. Samen hadden we mindere weken en gedeelde treurnis, die met humor en relativering werd gedragen. De uitdaging om haar uit het recreantenniveau te krijgen werk stimulerend en motiveert om zelf ook weer eens na te denken over het hoe en wat van de trainingsleer. Geregeld kijk ik achterom. Vanessa volgt in een mooie pas, ze loopt stabiel en soepel. Er is niets op aan te merken. Daar loopt een wedstrijdatlete met een strakke doelbewuste blik. Alleen zijn haar concurrenten nu wel uit het zicht verdwenen. Volgens mij is dit het voor vandaag, haar aansporen heeft geen zin, harder gaan heeft geen nut. De laatste twee kilometer lijken we in te lopen. Ik wil Vanessa wel meetrekken, al die atleten die we nog even kunnen pakken! Ze zou iets scherper kunnen volgen in mijn spoor. En dan is daar de finish. Moeten we nog versnellen vraag ik me af en Vanessa komt voorbij. Ik heb de neiging om uit te stappen, maar de dranghekken verhinderen dat. Zo kom ik over in (21.01) mijn op één na slechtste tijd ooit. Gek genoeg is dit wel een persoonlijk record, want ik heb nog nooit een (KNAU) Atletiekunie wegwedstrijd 5 km gelopen (de 5 km loop is bijna altijd een trimloop).

Vanessa had stilletjes meer verwacht, maar is tevreden. De tussentijd bij de doorkomst was even hoopgevend, net onder de 10 minuten. Helaas was dit niet het 2.5 km punt. Het doel om onder de 20 minuten te duiken is ver weg, maar haalbaar. En eindelijk kan ik de lege pagina in mijn hardloopschrift invullen (het 27ste loopjaar). Geen winst, geen verlies. Op de terug weg komt even onze Atletics topper van weleer ter sprake ( Udo Zwijnenberg). Als je zo lang loopt dan win je ook van degene die niet meer hardlopen, de atleten die de strijd hebben opgegeven. Verliezen zal ik nooit meer!

www.hardenbergcityrun.nl/?p=uitslagen_2010&PHPSESSID=144033531681df0994ebb4709c7acb9f

5 km Atletiekunie wedstrijd
Dames
1. Karin Nieuwenhuizen Hellas 18.03
2. Corelien Kloek NOP 18.32
3. Nynke Beunders LAAC 18.54
4. Marlin Nijhof MPM 19.27
9. Vanessa Lorkeers Atletics 21.01
V35
1. Brigit Landewe TION 18.50
2. Bertha Bruggenkamp AAC ’61 19.32
3. Giny Dunnewind ACO 20.00
V45
1. Karin Klamer LAAC 20.05